Koopovereenkomst woning en wettelijke bedenktijd
Wanneer een particulier een woning koopt, is het volgens de wet verplicht om een schriftelijke koopovereenkomst aan te gaan. Hoewel in Nederland de hoofdregel geldt dat overeenkomsten mondeling kunnen worden aangegaan, geldt dit niet bij de koop van een woning. Daarnaast moet de koper volgens de wet worden beschermd. Om die reden heeft een particuliere koper van een woning bedenktijd nadat de schriftelijke koopovereenkomst is getekend.
Verkoper stelt geen schriftelijke koopovereenkomst op
Het kan voorkomen dat er samen met een koper een mondelinge koopovereenstemming is bereikt, maar dat de verkoper vervolgens niet wil meewerken aan het opstellen van een schriftelijke koopovereenkomst. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen wanneer de verkoper een andere koper heeft die bereid is een hogere prijs te betalen. Kunt u dan als koper afdwingen dat de verkoper alsnog meewerkt aan het opstellen van de schriftelijke koopovereenkomst? Volgens de Hoge Raad (de hoogste Nederlandse rechter) kan zowel een particuliere koper als een particuliere verkoper niet worden verplicht mee te werken aan het opmaken en ondertekenen van de koopovereenkomst.
Vergoeden van schade
Volgens de Hoge Raad hoeft een verkoper of koper die niet meewerkt aan het opstellen van een schriftelijke overeenkomst niet snel de eventuele schade te vergoeden. Alleen onder zeer bijzondere omstandigheden kan het niet meewerken aan een schriftelijke overeenkomst leiden tot een vergoeding van de schade van de andere partij. Wat dan precies die omstandigheden zijn, vult de Hoge Raad niet in. De Hoge Raad ziet in ieder geval geen reden voor een schadevergoeding wanneer de verkoper vanwege een hoger bod geen overeenkomst wil opstellen en ondertekenen. Ook wanneer de koper vanwege een andere woning niet meewerkt aan een schriftelijke koopovereenkomst, is dat niet onredelijk volgens de Hoge Raad. Ook in die situatie hoeft de koper geen schadevergoeding te betalen.
Bedrijfsmatige verkoper
Bovenstaande situatie heeft betrekking op particuliere kopers en particuliere verkopers. Wanneer de verkoper namens een bedrijf handelt, moet hij wel meewerken aan het opstellen en ondertekenen van de koopovereenkomst.
Hoelang duurt de wettelijke bedenktijd?
Een consumentkoper van een woning kan binnen 3 dagen nadat hij de getekende koopovereenkomst heeft ontvangen, de koop nog ontbinden. Hiervoor hoeft hij geen reden op te geven. Dit is wettelijk zo geregeld. De bedenktijd begint op de dag nadat de koper een afschrift van de koopakte heeft ontvangen. Deze koopakte moet door beide partijen getekend zijn. De bedenktijd eindigt drie dagen later om 24.00u. Van de 3 dagen bedenktijd moeten er minimaal 2 dagen geen zaterdag, zondag of een feestdag zijn. Wordt de koopakte op vrijdag verstrekt, eindigt de bedenktijd dus op dinsdag.