Begin 2014 heb ik een blog geschreven over de komende wijziging van de regels voor vergunningvrij bouwen. De Eerste Kamer en Tweede Kamer hebben Minister Schultz van Haegen hierover veel vragen gesteld.
De Minister is vervolgens in gesprek gegaan met enkele gemeenten met als uitkomst dat de aangekondigde wijziging op onderdelen nog zal worden aangepast. Hierdoor is de invoering van de nieuwe regels voor vergunningvrij bouwen voorlopig uitgesteld flagyl tablets.
Aanpassingen
In het eerste voorstel van de Minister was een hele eenvoudige formule opgenomen voor het bepalen van het aantal m² voor vergunningvrije bouwwerken. Per hoofdgebouw zouden aan- en bijgebouwen uitsluitend nog zonder vergunning mogen worden gebouwd zolang de totale oppervlakte van reeds aanwezige aan- en bijgebouwen, inclusief het op te richten bijgebouw, minder bedraagt dan 100 m². Dit ongeacht of de reeds aanwezige aan- en bijgebouwen al dan niet met een vergunning zijn opgericht. Verder mocht een perceel voor niet meer dan 50% worden bebouwd.
Deze nieuwe berekeningsmethode wordt door de gemeenten, waarmee de Minister sprak, als goede vereenvoudiging toegejuicht. Zij hielden de gemeente ook een keerzijde van de vereenvoudiging voor. Zo gaven zij aan dat de nieuwe regeling voor grote percelen in het buitengebied ten onrechte beperkter is dan de mogelijkheden in de huidige regeling, terwijl in waardevolle stedelijke binnentuinen en andere erven in beschermde stads- en dorpsgezichten mogelijk een te dichte bebouwing kan ontstaan.
Naar aanleiding van deze gesprekken heeft de Minister de Kamer een brief gestuurd, waarin zij de volgende wijzigingen in de ontwerpregeling voor vergunningvrij bouwen voorstelt:
- In beschermde stads- en dorpsgezichten kan uitsluitend nog vergunningvrij worden gebouwd op het achtererf recht achter het hoofdgebouw. Bovendien moet het bestemmingsplan bebouwing toestaan.
- De maximumoppervlakte wordt (verhoudingsgewijs) afhankelijk gesteld van de perceeloppervlakte.
- De Minister zal nog motiveren in welke situaties vergunningvrije bouwwerken niet wenselijk zijn. Gemeenten kunnen of moeten dan via het bestemmingsplan regelen dat vergunningvrije bebouwing in die situaties niet is toegestaan.
Op dit moment worden deze 3 punten uitgewerkt ik een nieuwe regeling. Deze regeling is nog niet gepubliceerd en het is ook nog niet duidelijk wanneer de nieuwe regeling in werking treedt.
Mocht u of een klant van u willen bouwen dan adviseer ik u te toetsen of de huidige regeling meer ruimte biedt dan de toekomstige regeling. Er is een reële kans dat dit het geval is. Haast maken is dan geboden.
Het Ministerie heeft mij desgevraagd meegedeeld dat de verwachte invoeringsdatum nog steeds oktober 2014 is.