Energielabel gebouwen
Een energielabel bij verkoop, verhuur of oplevering van gebouwen is verplicht. Een energielabel geeft aan of een bedrijfspand, een woning of ander gebouw veel of weinig energie gebruikt (voorbeelden van andere gebouwen: scholen, ziekenhuizen, bibliotheken, gemeentehuizen, sportcomplexen, kantoren etc.).
Er zijn meerdere energielabels. Panden met label A zijn het energiezuinigst. Het minst energiezuinig zijn panden met label G.
Energielabels zijn 10 jaar geldig.
Maatregelen
Met het nemen van maatregelen zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van vloerisolatie, spouwmuurisolatie of het plaatsen van zonnepanelen kunt u het label verbeteren. Het is verstandig om een adviseur in te schakelen; die kan bepalen welke maatregelen nodig zijn voor het realiseren van een beter label. Deze adviseur kan ook uitrekenen welke investeringen en welk rendement daar tegenover staat. Schakelt u een adviseur in omdat u eigenaar of verhuurder van een utiliteitsgebouw bent dan moet deze adviseur beschikken over een BRL9500-certificaat. Alleen zij mogen namelijk een energielabel voor utiliteitsgebouwen afgeven.
Subsidie
Momenteel zijn er diverse subsidiemaatregelen voor consumenten en ondernemers die de investeringskosten voor energiezuinige maatregelen in uw eigen portemonnee drukken. Ook om die reden is het verstandig een erkend adviseur in te schakelen.
Woningen
Recentelijk hebben alle 5 miljoen huiseigenaren van de overheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op een inschatting op basis van bouwjaar, oppervlakte en woningtype. Huiseigenaren moeten dit voorlopige label bij verkoop of verhuur omzetten naar een definitief label.
Het voorlopige label kan online worden ingezien op de website:
https://www.zoekuwenergielabel.nl/
U kunt een definitief label aanvragen via de website:
https://www.energielabelvoorwoningen.nl/?cookieCheck=true
Een voorbeeld van een energielabel vindt u via deze link
https://www.rvo.nl/sites/default/files/2015/10/Voorbeeld%20energielabel%20woning.pdf
Overige gebouwen
Voor overige gebouwen geldt de verplichting van een geldig label bij verkoop, verhuur of oplevering vanaf 1 april 2008.
Energielabel C voor kantoorpanden vanaf 2023 verplicht
Vanaf 2023 is waarschijnlijk minimaal een energielabel C verplicht voor ieder kantoor groter dan 100 m². Voldoet het pand dan niet aan de eisen, dan mag het niet meer als kantoor worden gebruikt. Op de website www.ep-online.nl kunt u het energielabel van uw pand inzien.
Kantoren met een energielabel D of hoger kunnen soms zonder bouwkundige maatregelen een hoger label halen. Het is daarom verstandig hiervoor een adviseur in te schakelen. Zoals hiervoor al aangegeven dient deze adviseur te beschikken over een BRL9500-certificaat. Alleen zij mogen een energielabel voor utiliteitsgebouwen afgeven.
Voor kantoren die zijn aangewezen als monument (rijk, provincie of gemeente) zal de eis van label C niet gaan gelden.
Uitzonderingen
Voor de volgende panden en woningen geldt de verplichting van een energielabel niet:
- geschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening;
- gebouwen voor religieuze activiteiten (kerken en moskeeën);
- vrijstaande gebouwen met een verblijfsoppervlakte tot 50m²;
- bedrijfspanden voor opslag of bewerking (fabriekshallen, agrarische panden);
- tijdelijk bouwwerken( bijvoorbeeld noodlokalen of noodwinkels);
- recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn en met een verwacht energiegebruik van minder dan 25% van het gebruik bij permanent gebruik;
- gebouwen die geen energiegebruiken om het klimaat binnen te regelen.
Bezwaren tegen het toegekende label
Tegen een door een deskundige toegekend label kunt u geen bezwaar maken. Bezwaar maken is alleen mogelijk tegen besluiten van de overheid. Het toekennen van een label is echter geen besluit van de overheid. De rechter heeft uitgemaakt dat de overheid uitsluitend de taak heeft energielabels te registreren en beheren. De overheid neemt echter geen beslissing over de juistheid van de classificatie (zie: rechtbank Den Haag d.d. 28 oktober 2015;
Mocht u van mening zijn dat u schade lijdt als gevolg van een onjuiste registratie van het energielabel door de overheid, dan moet u dus niet naar de bestuursrechter (om aanpassing te vragen van het label) maar naar de gewone rechter om een schadevergoeding te vorderen.
Overtredingen
In de wet is vastgelegd dat de overheid wel kan optreden als een geldig energielabel bij verkoop, verhuur of oplevering ontbreekt.
Woningen
Verkoopt of verhuurt u een woning zonder geldig energielabel, dan loopt u het risico op een dwangsom van maximaal € 405,00. Voordat u de dwangsom moet betalen krijgt u eerst nog een kans om alsnog een geldig label aan te vragen.
Utiliteitsgebouwen
Bij utiliteitsgebouwen kan de dwangsom oplopen tot € 20.250,00. Ook hier moet u eerst in de gelegenheid worden gesteld om een geldig label aan te vragen.
Wanneer aan u een dwangsom wordt opgelegd, kunt u wel tegen de overheid procederen over de dwangsom.
Conclusie:
Bent u het niet eens met het toegekende energielabel?
Wilt u een schadevergoeding vorderen?
Bent u het oneens met de opgelegde dwangsom?
Wilt u meer informatie?
Wij staan voor u klaar!
Wilt u meer lezen over energielabels? Meer informatie is te vinden op de website van de overheid: www.rvo.nl