Waarschuwingsplicht: wat houdt dat in?
Bij het aangaan of uitvoeren van een overeenkomst moet u een opdrachtgever waarschuwen voor onjuistheden in de opdracht, die u kent of behoorde te kennen. Wat als uw opdrachtgever iets wil wat onjuist is? In het bestek dat u van uw opdrachtgever heeft ontvangen, staat bijvoorbeeld vermeld dat voor het buitenterras een bepaalde natuursteen dient te worden gebruikt. U weet echter dat deze natuursteen niet geschikt is voor buitengebruik. Bent u verplicht dit melden? En wat als u dat niet doet?
Aannemer moet opdrachtgever behoeden voor fouten
Volgens het Burgerlijk Wetboek bent u verplicht om uw opdrachtgever te waarschuwingen voor fouten. U kunt dus niet blindelings de wensen van uw opdrachtgever uitvoeren. Een volledige toets is niet nodig, wel wordt er van u verwacht dat u zorgvuldig werkt en zo nodig waarschuwt voor fouten.
Schriftelijk waarschuwen
Heeft u een fout geconstateerd in de uitvoeringsvoorschriften? In de bouw worden opdrachtgevers vaak mondeling gewaarschuwd. We raden echter aan om een mondelinge waarschuwing wel schriftelijk vast te leggen of te bevestigen. Een e-mail is ook prima. U moet namelijk als aannemer kunnen aantonen dat u de opdrachtgever heeft gewaarschuwd. Wanneer u de waarschuwing niet schriftelijk vastlegt, heeft u geen bewijs dat u aan de waarschuwingsplicht heeft voldaan.
Zonder waarschuwing aansprakelijk voor de schade
Gebruikt u toch de natuursteen voor het buitenterras terwijl dit niet geschikt is? Wanneer u de opdrachtgever niet heeft gewaarschuwd voor foute keuzes in bijvoorbeeld het gekozen materiaal, kunt u als aannemer aansprakelijk worden gesteld voor de schade die vervolgens ontstaat. De kosten die hieruit voortvloeien kunnen dan voor uw rekening komen.
Wordt u aansprakelijk gesteld omdat u niet heeft gewaarschuwd?
In dat geval kijken wij of de waarschuwingsplicht wel degelijk is geschonden. Daarnaast kijken we ook of er sprake is van een tekortkoming en of de oplevering al heeft plaatsgevonden. U bent namelijk niet in alle gevallen aansprakelijk voor de schade. Als het nodig is werken wij samen met technische deskundigen. Zij kunnen namelijk technisch beoordelen of er al dan niet sprake is van een slechte prestatie. Wij kunnen aan dit technische oordeel de juiste juridische aanpak verbinden. Op deze manier kunnen we u optimaal bijstaan in uw zaak en u voorzien van het juiste advies.
Heeft u te maken met een waarschuwingsplicht of wordt u aansprakelijk gesteld omdat u niet zou hebben gewaarschuwd voor fouten? Wij weten wat uw rechten zijn. Wij zetten graag onze kennis en ervaring om u te helpen.