
mr. J.P.H. Willems
Op aannemers rust een waarschuwingsplicht. Deze waarschuwingsplicht houdt in dat een aannemer moet waarschuwen wanneer hij een fout of onjuistheid in de opdracht ontdekt of behoort te ontdekken. Het kan hierbij gaan om een ontwerpfout van de architect, maar bijvoorbeeld ook om het gebruik van een onjuiste steen.
Een aannemer mag dus niet blindelings overgaan tot het uitvoeren van de opdracht wanneer uitvoering tot schade zou kunnen leiden. De gedachte achter deze waarschuwingsplicht is dat de opdrachtgever moet wijzen op fouten in de opdracht en de consequenties hiervan. Wanneer een aannemer dit niet doet, kan hij aansprakelijk worden gesteld voor de schade die door de fout of onjuistheid is ontstaan.
De waarschuwingsplicht is opgenomen in artikel 7:754 BW maar ook in de AVA 2013 en de UAV. De laatste zijn algemene voorwaarden die vaak in de branche worden gebruikt. Hoewel de wet geen eisen stelt aan de waarschuwing, komt het in de praktijk regelmatig voor dat een aannemer wel heeft gewaarschuwd maar niet op de juiste manier, waardoor hij toch aansprakelijk is voor de schade. In deze blog kunt u lezen aan welke eisen een rechtsgeldige waarschuwing moet voldoen zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
Schriftelijk en concreet waarschuwen
Allereerst is het van belang om de waarschuwing schriftelijk vast te leggen of te bevestigen. Wanneer er alleen maar mondeling wordt gewaarschuwd, is het moeilijk om te bewijzen dat er aan de waarschuwingsplicht is voldaan. Ook moet een waarschuwing voldoende concreet én voldoende duidelijk zijn. Daarvan is sprake als deze waarschuwing voldoende informatie bevat over de gevolgen van het negeren van de waarschuwing (1) Hierbij is het enkel verwijzen naar een passage in de offerte vaak onvoldoende om aan te nemen dat is voldaan aan de waarschuwingsplicht. De aannemer moet zich namelijk in voldoende mate vergewissen of de opdrachtgever zich daadwerkelijk bewust is van de gevolgen (2)
Handelen in strijd met waarschuwing
Verder heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden twee maanden geleden geoordeeld dat zelfs in het geval waarin juist is gewaarschuwd, toch een schending van de waarschuwingsplicht kan worden aangenomen. Hiervan is sprake wanneer de aannemer door zijn handelingen de indruk wekt dat de fout in de opdracht niet tot een probleem en/of schade hoeft te leiden. Het ging in deze zaak om een ondeugdelijke cementdekvloer. De aannemer heeft de opdrachtgever juist gewaarschuwd door aan te geven dat er op de ondeugdelijke cementdekvloer geen parket kon worden verlijmd. De aannemer adviseerde vervolgens desalniettemin om de cementvloer te behandelen met primer. Hoewel de ondeugdelijkheid van de vloer hiermee niet werd opgelost, werd de indruk gewekt dat dit een afdoende oplossing was voor het gebrek in de cementdekvloer (3)
Eisen aan waarschuwing
Kortom, om er zeker van te zijn dat een waarschuwing rechtsgeldig is, moet een waarschuwing aan een aantal eisen voldoen. Allereerst is het van belang dat de waarschuwing schriftelijk wordt vastgelegd. Verder moet de waarschuwing informatie bevatten over de gevolgen van het in de wind slaan van de waarschuwing. De aannemer moet zich hierbij in voldoende mate vergewissen of de opdrachtgever zich daadwerkelijk bewust is van de gevolgen. Door enkel te verwijzen naar een passage in de offerte, wordt dus niet aan deze eis voldaan. Tot slot moet een aannemer er rekening mee houden dat zelfs wanneer hij heeft gewaarschuwd, zijn handelingen een schending van de waarschuwingsplicht kunnen opleveren.
Wilt u meer informatie? Al eerder gaf mr. Ingrid Janssen ook uitleg over deze waarschuwingsplicht. Klik hier voor meer informatie.
Heeft u te maken met een waarschuwingsplicht of wordt u aansprakelijk gesteld omdat u niet (juist) zou hebben gewaarschuwd voor fouten? Wij weten wat uw rechten zijn. Wij zetten graag onze kennis en ervaring in om u te helpen.
Jill Willems