Door: mr. Ingrid Janssen
In geval van aanneming van werk wordt veelal een vaste aanneemsom overeengekomen. Het komt echter ook wel voor dat partijen een richtprijs overeenkomen. Recent heeft het Gerechtshof te Arnhem zich uitgesproken over de vraag of en wanneer aanspraak kan worden gemaakt op bijbetaling bij overschrijding van de richtprijs. De casus is als volgt.
In verband met de verkoop van een perceel is een bodemonderzoek verricht. Daaruit bleek dat de bodem moest worden gesaneerd. De aannemer die werd ingeschakeld, nam in zijn offerte onder het kopje prijs op: “de werkzaamheden worden berekend op basis van bestede tijd en gemaakte kosten. De kosten worden als volgt verrekend.” Daaronder volgde een opgave van dag- en stuktarieven voor een aantal onderdelen. Onder het kopje overige zaken nam de aannemer op: “afrekening in regie.” In de offerte werden vervolgens 3 werkdagen en diverse stuksprijzen genoemd.
Tijdens de uitvoering van de sanering bleek de verontreiniging omvangrijker te zijn dan aanvankelijk gedacht. Het werk vroeg vele dagen meer. De aannemer vorderde een forse vergoeding van meerwerk. De opdrachtgever (SMD) stelde dat geen vaste aanneemsom was overeengekomen maar een richtprijs. Volgens SMD mocht de aannemer deze richtprijs met niet meer dan 10% overschrijden, tenzij de aannemer haar zo tijdig mogelijk had gewaarschuwd voor de overschrijding. De aannemer had echter niet gewaarschuwd en daarom vond SMD dat zij de facturen voor het meerwerk niet hoefde te voldoen. Het Gerechtshof Arnhem is het met deze stelling van SMD eens. De aannemer voert nog op dat SMD had moeten en kunnen begrijpen dat de prijs fors hoger zou worden, omdat zij nauw bij de uitvoering van het werk was betrokken. Volgens het Hof kan dit de aannemer niet baten, omdat in de wet expliciet een waarschuwingsplicht bij een overschrijding van meer dan 10% van de richtprijs is opgenomen.
Bron: Gerechtshof Arnhem d.d. 29 januari 2013, LJN: BZ2018