Huurovereenkomst: waarborgsom of bankgarantie
Wilt u zekerheid dat uw huurder zich aan de afspraken uit de huurovereenkomst houdt? Soms zijn er huurders die niet betalen. Het is daarom belangrijk om dit onderdeel goed vast te leggen in het huurcontract, zodat u toch het geld krijgt waar u recht op heeft. Zo kunt u samen met uw huurder een bankgarantie of een waarborgsom afspreken. Beide zorgen ervoor dat u sterker staat wanneer uw huurder niet meer kan betalen.
Bankgarantie
Een bankgarantie is een document van de bank, waarin de huurder samen met zijn bank heeft afgesproken dat de bank een bedrag betaalt indien de huurder zelf niet aan zijn betalingsverplichting kan voldoen. Dit bedrag wordt vooraf vastgesteld. Omdat de bank dit bedrag reserveert, moet de huurder hiervoor een provisie aan de bank betalen. De bankgarantie wordt vervolgens overhandigd aan de verhuurder. Gaat uw huurder failliet? Dan kunt u met de bankgarantie naar de bank, die geeft u vervolgens het bedrag wat op de bankgarantie staat. De bankgarantie geeft u als verhuurder dus veel zekerheid dat u het geld krijgt waar u recht op heeft.
Waarborgsom (borg)
Een waarborgsom is een bedrag dat de huurder of een derde betaalt bij het begin van de huurovereenkomst. Dit wordt ook wel een borg genoemd. Samen met uw huurder spreekt u af waarvoor er een waarborgsom betaald moet worden. Het bedrag wat aan borg wordt betaald, staat vervolgens op de rekening van de verhuurder geparkeerd. Als de huurovereenkomst wordt beëindigd en de huurder heeft zich aan de afspraken gehouden, wordt de borg terugbetaald. Het voordeel van een waarborgsom is dat het geen geld kost voor de huurder, in tegenstelling tot een bankgarantie.
Afspraken vastleggen bij borg
Er bestaan geen regels over de hoogte van een borg. De rechter ziet een waarborgsom van maximaal 3 maanden kale huur nog als redelijk. Het is belangrijk om afspraken vast te leggen wanneer de waarborgsom wordt terugbetaald. Wij adviseren u om dit zo ruim mogelijk te formuleren. Zo kunt u afspreken op welk moment u als verhuurder de waarborgsom uiterlijk moet terugbetalen. Bijvoorbeeld zes maanden na het beëindigen van de huurovereenkomst.
Wat als uw huurder failliet gaat?
Wanneer uw huurder failliet gaat, kunt u met een bankgarantie sneller over uw geld beschikken. U kunt gewoon met de bankgarantie naar de bank en u krijgt vervolgens het bedrag wat op de bankgarantie staat. Een waarborgsom valt volgens de wet in failliete boedel. Dit betekent dat de curator contact met u opneemt met het verzoek de waarborgsom over te maken aan de curator. Wel kunt u eventueel de waarborgsom verrekenen indien u nog geld tegoed heeft van uw huurder. Dit kan alleen als dit ook goed in de huurovereenkomst is vastgelegd.
Optimale zekerheid in uw situatie
Hoewel u met een bankgarantie sneller over uw geld kan beschikken, levert een waarborgsom andere praktische en juridische voordelen op. Wat de beste keuze is, is per situatie verschillend. Samen met u kijken we wat de beste mogelijkheid is in uw situatie. Wilt u een waarborgsom in uw huurovereenkomst? In dat geval helpen we u graag met het formuleren van een goed waarborgsom beding in de huurovereenkomst.