<a href="https://www.arpa-advocaten.nl/wp-content/uploads/2013/11/IJ see post.jpg”>Recent heeft de rechter een interessante uitspraak gedaan over vergunningvrij bouwen in het achtererfgebied bij een hoekwoning. De vraag in deze zaak was namelijk of een tweede aanbouw zonder omgevingsvergunning mocht worden opgericht.
Casus
In 1977 is een bouwvergunning verleend voor een aanbouw aan de zijkant van de oorspronkelijke hoekwoning (uitbreiding van de woonkamer). De achtergevel van aanbouw 1 sluit aan op de achtergevel van de oorspronkelijke woning. Vervolgens zijn de bewoners in 2012 gestart met aanbouw 2 over de hele lengte van de achtergevel. Het plaatje hieronder verduidelijkt een en ander.
Definitie achtererfgebied
Nadat de gemeente op de hoogte werd gebracht van deze werkzaamheden, heeft zij de bouwwerkzaamheden stilgelegd. De gemeente vond namelijk dat de tuin achter aanbouw 1 niet tot het achtererfgebied kon worden gerekend. Het achtererfgebied is in de wet (Besluit omgevingsrecht) gedefinieerd als het erf aan de achterkant en de niet naar openbaar gebied gekeerde zijkant, op meer dan 1 meter van de voorkant van het hoofdgebouw.
Uitspraak
De vraag die bij de rechter speelde luidde als volgt: wordt het achtererfgebied bepaald door een oorspronkelijke hoofdgebouw of door een bestaand hoofdgebouw?
Volgens de rechter bepaalt de feitelijk aanwezige bebouwing de omvang van het achtererfgebied. Voor de vraag of de aanbouw vergunningvrij mag worden gebouwd, is van belang dat de wetgever in de definitie van het achtererfgebied geen relatie heeft gelegd met het oorspronkelijke hoofdgebouw. Het feit dat in artikel 2 van bijlage II van het Besluit omgevingsrecht de term ‘oorspronkelijk’ wel wordt gehanteerd, brengt hier volgens de rechter geen verandering in. Deze toevoeging is namelijk uitsluitend van belang bij het vastleggen van de maximale bebouwingsoppervlakte op een perceel; de zogenaamde anticumulatieregeling.
Het eindoordeel van de rechter was dan ook dat de aanbouw vergunningvrij kon worden opgericht. De gemeente had de bouw dus ten onrechte stilgelegd.
In 2014 zal het Besluit omgevingsrecht wijzigen, maar deze uitspraak zal daarin van belang blijven. Meer informatie over de komende wijzigingen in het Besluit omgevingsrecht vindt u in mijn blog ‘Wijziging Besluit omgevingsrecht 2014 en vergunningvrij bouwen’.
Meer informatie? Bekijk de volledige uitspraak via Rechtspraak.nl.