Toezicht en handhaving door de gemeente
Toezicht en handhaving door de gemeente houdt in dat als de gemeente constateert dat u in strijd met de wet- en regelgeving heeft gehandeld, zij actie zal ondernemen. Heeft u bijvoorbeeld gebouwd zonder vergunning? In dat geval zal de gemeente handhavend optreden. Een gemeente kan echter niet zomaar overgaan tot handhavend optreden, de gemeente is namelijk gebonden aan regels. Zo moet de gemeente eerst onderzoeken of er alsnog een vergunning verleend kan worden. Indien dat niet het geval is, ontvangt u een brief van de gemeente met de mededeling dat de gemeente handhavend gaat optreden. U krijgt vervolgens een bepaalde termijn om hierop te reageren. Reageert u niet, of vindt de gemeente uw reactie niet relevant, dan wordt het definitieve handhavingbesluit genomen.
De gemeente kan de volgende middelen inzetten om handhavend op te treden:
- Last onder dwangsom: Een geldbedrag dat u als overtreder aan de gemeente moet betalen, tenzij u de overtreding beëindigt binnen de termijn die de gemeente aan u stelt.
- Last onder bestuursdwang: De gemeente maakt zelf een einde aan de overtreding en verhaalt de kosten hiervan op u als overtreder.
- Bestuurlijke boete: De gemeente legt een boete op, zonder dat hiervoor een rechter wordt geraadpleegd. Wanneer u bezwaar maakt tegen het besluit van de gemeente, komt er echter wel een rechter aan te pas. De rechter beoordeelt dan of de boete terecht is.
- (Tijdelijk) intrekken van vergunning: De gemeente kan besluiten om tijdelijk een vergunning in te trekken in bepaalde situaties, bijvoorbeeld bij een horecavergunning.
Heeft u te maken met handhavend optreden door uw gemeente? Wij weten wat uw rechten zijn. Vaak staat er voor u veel op het spel, er valt dus veel te winnen. Wij zetten graag onze kennis en ervaring in om gefundeerde zienswijzen voor in te dienen.
Lees meer over toezicht en handhaving in onze blogs: Handhaving bij bouwen zonder vergunning
Leon Humblé over ARPA Advocaten:
‘Toen wij werden aangeschreven door de gemeente dat wij illegaal gebouwd zouden hebben op ons perceel, hebben wij de hulp van ARPA ingeschakeld omdat zij kennis hebben van omgevingsrecht.
Op advies van ARPA hebben wij een deskundige op het gebied van brandveiligheid ingeschakeld die een rapport heeft uitgebracht. Hierdoor accepteerde de gemeente alsnog het argument dat de verbouwing van onze schuur tot tweede woning vergunningvrij was.
Wij hebben ervaren dat ARPA meedenkt met de klant en naast een pro-actieve instelling ook beschikt over de juridische know-how. Daardoor geven zij een advies op maat.
Tijdens het proces werden wij gewezen nog op diverse punten, die in eerste instantie niet van belang leken. Mede door deze aanwijzingen van ARPA, zijn een aantal vergunningen voor nu en ook voor de toekomst geregeld. Een hele geruststelling voor ons!’