Wanneer u de wet overtreedt, kan de gemeente of een andere overheidsinstelling u een zogenaamde ‘last onder dwangsom’ opleggen. Ik geef een voorbeeld om uit te leggen wat een last onder dwangsom is.
Gebouwd zonder vergunning
Stel dat u zonder vergunning een loods heeft gebouwd. Dan kan de gemeente besluiten dat u de loods moet afbreken. U krijgt dan een brief van de gemeente waarin zij u oplegt om de loods voor een bepaalde datum af te breken. Ook wordt in de brief aangekondigd dat u de gemeente een geldbedrag moet betalen als u de schuur niet voor de gestelde datum heeft afgebroken. Dit wordt een ‘last onder dwangsom’ genoemd.
Voldoet u niet aan de zogenaamde ‘last onder dwangsom’, dan moet u het geldbedrag aan de gemeente betalen. Dit wordt ook wel het ‘verbeuren van een dwangsom’ genoemd. De gemeente heeft dan het recht de verbeurde dwangsom binnen 1 jaar bij u te innen. Daarna verjaart dat recht van de gemeente. Ook over het innen van de dwangsom krijgt u brieven van de gemeente.
Maar wat als u de brieven van de gemeente niet heeft ontvangen?
Recent heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (de hoogste rechter) nogmaals bevestigd dat de burger in het algemeen het risico loopt van een onjuiste postverzending. De casus was als volgt.
De gemeente Borne had inwoner X aangeschreven tot sloop van een dienstwoning onder oplegging van een last onder dwangsom. Het besluit is per aangetekende brief via PostNL verzonden. X stelt echter dat hij de brief nooit heeft ontvangen.
De Afdeling zegt dat in zo’n situatie moet worden onderzocht of de brief op regelmatige wijze aan het adres van X is aangeboden. Wanneer PostNL bij de aanbieding van het stuk niemand thuis aantreft en daarom een afhaalbericht achterlaat, komt het niet ophalen van de brief bij het kantoor van PostNL voor rekening en risico van X. Stelt X geen afhaalbericht te hebben ontvangen, dan ligt het op zijn weg aannemelijk te maken dat de kans aanwezig is dat het afhaalbericht niet bij hem is achtergelaten. De Afdeling oordeelt in haar uitspraak ook nog dat de gemeente niet hoeft te onderzoeken of X de aangetekende brief heeft ontvangen en op de hoogte is van het besluit tot invordering. Kortom; de rechter is dus erg streng voor de burger.
Wilt u de uitspraak eens lezen? Klik dan hier
Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog of heeft de overheid u een last onder dwangsom opgelegd? Aarzel dan niet! U heeft slechts zes weken voor het indienen van een bezwaarschrift. Met onze expertise staan we u graag bij met de juiste argumenten om uw bezwaren kracht bij te zetten.
Ingrid Janssen