Retentierecht of opschorting?
Het retentierecht is één van de mogelijkheden om druk uit te oefenen op uw klant om ervoor te zorgen dat uw klant betaalt. Daarnaast kunt u druk uitoefenen op uw klant door uw werkzaamheden op te schorten.
Retentierecht
Het retentierecht geeft u als aannemer de mogelijkheid het bouwterrein af te sluiten en niemand meer tot het project toe te laten totdat uw facturen zijn betaald. Pas wanneer uw opdrachtgever uw facturen heeft betaald, stelt u het project weer ter beschikking aan uw opdrachtgever. U kunt het retentierecht inroepen door hekken te plaatsen rondom het bouwproject en op borden te melden dat er een retentierecht op het bouwproject ligt. Omdat de klant de macht verliest over zijn bouwproject, zal deze eerder overgaan tot betaling van uw factuur.
Werkzaamheden opschorten
Naast het retentierecht kunt u druk uitoefenen op uw klant door de werkzaamheden op te schorten. Bij het opschorten van uw werkzaamheden kondigt u bij de opdrachtgever aan dat u pas verder gaat met de werkzaamheden als u een betaling heeft ontvangen. Dit is een middel dat ook een onderaannemer kan inzetten om betaling te krijgen.
Overigens kunt ook u als opdrachtgever betaling opschorten als u meent dat de aannemer zijn verplichtingen niet correct nakomt.
Vereisten voor retentierecht en opschorting
U kunt alleen uw verplichting opschorten of het retentierecht uitoefenen als de andere partij in verzuim is. Van verzuim bij de opdrachtgever is sprake als de betalingstermijn is verstreken. Er is geen ingebrekestelling nodig. Van verzuim bij de aannemer is pas sprake als hij in gebreke is gesteld en een termijn heeft gekregen om de gebreken op te lossen. In de praktijk speelt vaak de vraag wie van beiden het eerst in verzuim is geraakt. Dit is een juridische beoordeling die om een goed advies vraagt.
Extra vereisten retentierecht
Alleen degene die de feitelijke macht uitoefent over het project kan het retentierecht uitoefenen. Of u de feitelijke macht over een project uitoefent is per situatie verschillend. Een hoofdaannemer die elke ochtend de bouwhekken opent voor de onderaannemers oefent bijvoorbeeld de feitelijke macht uit. Hij bepaalt immers elke dag wie er wel en niet tot de bouw worden toegelaten. Uit rechtspraak blijkt dat een rechter zelden aanneemt dat een onderaannemer de feitelijke macht uitoefent. Een onderaannemer zal dus niet zo snel een retentierecht kunnen uitoefenen.
Schadevergoeding bij onterechte inzet van drukmiddelen
Het uitoefenen van een retentierecht en het opschorten van werkzaamheden zijn goede manieren om druk te leggen op uw klant en betaling af te dwingen. Het is echter wel van belang dat de drukmiddelen niet ten onrechte worden ingezet. Voordat u deze drukmiddelen inzet, moet vaststaan dat er niets op uw eigen werkzaamheden valt aan te merken of dat u ten onrechte betaling achterhoudt. Indien u ten onrechte opschort of een retentierecht uitoefent, kan de rechter u veroordelen tot het betalen van een schadevergoeding aan de andere partij. In de bouw kunnen deze schadevergoedingen erg fors zijn. Een beoordeling van uw juridische positie is dus zeker op zijn plaats.