Inleiding
Soms kan een Vereniging van Eigenaren er niet aan ontkomen een gerechtelijke procedure te voeren. Geschillen kunnen bijvoorbeeld ontstaan met appartementeigenaren of externe partijen, zoals met de gemeente over een naburig bouwplan of met een aannemer over gebrekkig werk. Het niet nakomen van de formaliteiten kan de VvE duur komen te staan.
Bevoegdheid bestuur van de VvE
De splitsing van een pand in appartementsrechten wordt notarieel vastgelegd en ingeschreven bij het Kadaster. De Koninklijke Notariële Broederschap heeft hiervoor een model splitsingsakte met reglement opgesteld. Dit model wordt regelmatig geactualiseerd.
In het modelreglement is ondermeer vastgelegd dat een bestuur van de VvE als hoofdregel een machtiging (toestemming) van de Vergadering van eigenaars moet hebben, voordat zij zelf een gerechtelijke procedure mag starten of daarin verweer mag voeren.
Consequenties van het ontbreken van een machtiging
De gevolgen van het procederen zonder machtiging zijn groot. De rechter zal de VvE dan niet ontvankelijk verklaren in de procedure, dat wil zeggen dat de rechter de zaak niet inhoudelijk behandelt.
Soms kan dat hersteld worden door de Vergadering alsnog om een machtiging te vragen, maar het kan dan ook zijn dat er fatale termijnen verstreken zijn, zodat die fout niet meer hersteld kan worden.
Van belang is verder dat in de machtiging duidelijk is omschreven waarvoor de machtiging geldt. Als er bijvoorbeeld drie procedures worden gevoerd over dezelfde kwestie, is het raadzaam dat het bestuur een machtiging heeft voor iedere procedure afzonderlijk.
Moraal
Moet er dan een keer worden geprocedeerd, zorg dan als VvE dat de formaliteiten op orde zijn. Het is beter niet afhankelijk te moeten zijn van de coulance van een rechter.