Oplevering van een woning of gebouw
Oplevering van een woning of gebouw vindt plaats wanneer het bouwen afgerond is. Tijdens deze oplevering wordt vastgesteld of het werk naar behoren is uitgevoerd en of het voldoet aan de overeenkomst die de opdrachtgever en aannemer samen gesloten hebben. Voor beide partijen is de oplevering daarom een belangrijk punt tijdens het bouwproces, er hangt veel van afΒ . Het advies is dan ook om een opleverdatum af te spreken. Ook is het belangrijk om de opname van de bouw schriftelijk vast te leggen in een opleverrapport.
Wat als er geschillen ontstaan?
Indien er punten zijn waarover beide partijen van mening verschillen, is het verstandig om deze punten in het opleverrapport te noteren. Zijn er op de opleverdatum nog teveel gebreken, dan kan de opdrachtgever goedkeuring weigeren. Bijvoorbeeld dat een woning niet geschikt is voor bewoning, omdat een toilet ontbreekt. Een opdrachtgever mag goedkeuring echter niet weigeren als het om kleine gebreken gaat.
Wie is er aansprakelijk bij gebreken?
Na de oplevering kan een aannemer niet aansprakelijk worden gesteld voor gebreken of tekortkomingen die bij de oplevering zichtbaar waren. Bijvoorbeeld wanneer er kunststofkozijnen zijn geplaatst in plaats van de afgesproken aluminium kozijnen. Het is dus van groot belang gebreken of tekortkomingen direct te melden tijdens de oplevering. Wanneer de gebreken tijdens de oplevering niet bekend waren en ook niet bekend konden zijn, kan de aannemer wel aansprakelijk worden gesteld.
Heeft u te maken met een geschil tijdens of na de oplevering? Wij kunnen dan samen met u bekijken wat uw positie is en wie er aansprakelijk is voor de gebreken. De aansprakelijkstelling kunnen wij voor u regelen en, indien nodig, staan wij u bij in een procedure. We geven u altijd een eerlijk advies over de beste aanpak.