Een slordige ondernemer wordt in aanbestedingsland hard gestraft. Van een inschrijver op een aanbestedingsopdracht wordt dan ook een hoge mate van zorgvuldig werken verwacht. Dit lijkt een open deur, maar juist op dit punt gaat het vaak onnodig verkeerd.
Zo ook bij een inschrijver die wenste mee te dingen naar een aanbestedingsopdracht voor leerlingenvervoer. Deze inschrijver werd door de gemeente uitgesloten van deelname. De ingediende stukken waren volgens de gemeente niet compleet en bevatten diverse fouten. Zo waren in de in te dienen ritplanningsformulieren tientallen onjuiste postcodes, leerlingennummers en reistijden opgenomen. De inschrijver kon zich met zijn uitsluiting niet verenigen en verzocht de voorzieningenrechter te Overijssel de uitsluiting in te trekken. De voorzieningenrechter was echter resoluut in zijn oordeel. De fouten waren van een dermate omvang dat de gemeente terecht tot uitsluiting was overgegaan.
Zoals uit deze uitspraak blijkt, worden onzorgvuldige inschrijvers hard gestraft. Wees als inschrijver dus uitermate zorgvuldig en zorg ervoor dat uw werk niet voor niets wordt verricht.
Communicatie tijdens aanbestedingsprocedure
Dat de inschrijver na zijn uitsluiting nog contact had gezocht met de wethouder van de gemeente om zijn uitsluiting te bespreken, deed deze zaak overigens ook geen goed. Hoewel dit punt formeel niet kon worden meegewogen in de beoordeling omtrent de uitsluiting, wijst de voorzieningenrechter er wel op dat een professionele partij in een aanbestedingsprocedure moet begrijpen dat slechts met de aangewezen functionarissen over de aanbesteding kan worden gecommuniceerd. Alleen op die manier is er immers sprake van een eerlijke concurrentie tussen de inschrijvers.
Benieuwd naar de volledige uitspraak? Bekijk deze opΒ uitspraken.rechtspraak.nl.