Wanneer een huurder zijn huur structureel niet betaalt, leidt dat tot een huurachterstand. U kunt dan een gerechtelijke procedure tot ontruiming starten. De kantonrechter kan dan bepalen het huurcontract te ontbinden en dat de huurder het gehuurde moet ontruimen. Doorgaans spreekt een kantonrechter alleen een ontbinding en ontruiming uit als er op dat moment nog sprake is van een huurachterstand. Indien de huurder zijn huurachterstand alsnog betaalt voordat er naar de rechter wordt gegaan, is er vaak geen reden meer het gehuurde te ontruimen. Of toch wel?
Casus: toch ontruiming?
De rechtbank in Noord-Holland oordeelde begin dit jaar dat ook zonder een huurachterstand, er sprake kan zijn van een situatie die een ontbinding en ontruiming rechtvaardigt. In deze zaak had de huurder al 13 maanden geen huur meer betaald. De huurder stelde dat hij van de verhuurder geen factuur had ontvangen en daarom niet tot betaling was overgegaan. Aangezien de verhuurder inmiddels failliet was, waren de belangen van de verhuurder overgenomen door een curator. Deze curator had de huurder gesommeerd om de huurachterstand te voldoen en om het gehuurde te ontruimen. De huurder heeft vervolgens de huurachterstand alsnog betaald.
De kantonrechter zag echter toch reden tot ontruiming. Met het verweer dat de huurder geen factuur had ontvangen, maakte de kantonrechter korte metten: de huur moet op grond van de huurovereenkomst vooruit worden betaald. Daarvoor is een factuur niet vereist. Hoewel de huurachterstand van 13 maanden dus inmiddels volledig was betaald, oordeelde de rechtbank toch dat de huurder het gehuurde moest ontruimen. De forse betaalachterstand uit het verleden was volgens de kantonrechter een dusdanige ernstige tekortkoming dat een ontruiming gerechtvaardigd was.
De volledige uitspraak kunt u hier nalezen.
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van een ontruiming of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.