Ook de Eerste Kamer heeft de nieuwe Omgevingswet aangenomen. De Omgevingswet zal waarschijnlijk begin 2018 in werking treden. De Omgevingswet geeft één set met regels voor alle activiteiten in de fysieke leefomgeving. Op dit moment staan deze regels versnipperd in meerdere wetten. Voor de praktijk is dit een verbetering. Maar let op: de rechtsbescherming voor de burger zal verslechteren.
Omgevingswet en rechtsbescherming
Op dit moment treden vergunningen voor activiteiten met onomkeerbare gevolgen of met grote gevolgen voor de fysieke leefomgeving 6 weken nadat deze besluiten zijn bekendgemaakt in werking. Bij activiteiten met onomkeerbare gevolgen moet gedacht worden aan het kappen van bomen, het slopen van gebouwen of het wijzigen van een monument. Bij activiteiten met grote gevolgen voor de fysieke leefomgeving moet bijvoorbeeld worden gedacht aan de afwijking van een bestemmingsplan.
De regering wilde deze periode van 6 weken inkorten tot 2 weken. De Eerste Kamer vond deze periode te kort voor de rechtzoekende burger, die via de rechter wilt voorkomen dat een vergunning al in werking treedt, voordat inhoudelijk op zijn bezwaren is besloten. De Eerste Kamer heeft na stemming over de motie-Meijer besloten de termijn van 2 weken te verlengen tot 4 weken. Dat is nog altijd korter dan de termijn van 6 weken in de huidige regelgeving.
Bij wijzigingen in de leefomgeving is voor u als burger voortaan dus nog meer alertheid geboden. U dient aldus snel te reageren na een publicatie van een besluit.
Heeft u vragen of zijn er wijzigingen aangekondigd in uw leefomgeving waar u het niet mee eens bent?
Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We kunnen dan samen uw opties bekijken.
Wilt u meer weten over de behandeling van de Omgevingswet in de Eerste Kamer?
Via deze link kunt u het verslag van de plenaire vergadering van 15 maart 2016 inzien.