Aannemers opgelet: nieuwe regels voor arbitrage bij consumentengeschillen
In de bouw is het gebruikelijk om geschillen niet aan de gewone rechter voor te leggen, maar aan de Raad van Arbitrage van de Bouw. Wilt u dat een geschil met uw consument nog steeds door middel van arbitrage kan worden opgelost, dan is het van groot belang de afspraak hierover met de consument goed vast te leggen. Hiervoor gelden sinds 1 januari 2015 een aantal strikte voorwaarden.
Gewone rechtspraak of arbitrage?
In het merendeel van de algemene voorwaarden in de bouw is geschilbeslechting door middel van arbitrage als uitgangspunt vastgelegd. De AVA 2013 zijn de algemene voorwaarden die vaak worden gehanteerd voor een bouwproject met een consument. Deze algemene voorwaarden volstaan door de nieuwe wetgeving niet meer om een geschil voor de arbiter te brengen.
Wanneer partijen samen niet uit een juridisch conflict komen, moet daar een rechter aan te pas komen. In de bouw is het gebruikelijk om geschillen niet aan de gewone rechter voor te leggen, maar aan de Raad van Arbitrage van de Bouw. In deze vorm van rechtspraak hebben arbiters een technische deskundigheid die de gewone rechter niet heeft. In de bouw hebben geschillen meestal een technisch karakter en daarom heeft het dus de voorkeur om een geschil voor te leggen aan de Raad van Arbitrage voor de Bouw. Arbitrage is echter uitsluitend mogelijk als partijen dit met elkaar zijn overeengekomen. Veelal wordt deze afspraak niet gemaakt in de aanneemovereenkomst zelf, maar wordt dit geregeld in de algemene voorwaarden. |
Gevolgen van de nieuwe Arbitragewet voor de AVA 2013
Sinds 1 januari 2015 is het niet zomaar toegestaan om arbitrage via de algemene voorwaarden met een consument overeen te komen. Er gelden een aantal randvoorwaarden. Als de aannemer in de algemene voorwaarden kiest voor geschilbeslechting door arbitrage, dan moet in die algemene voorwaarden ook staan dat hij deze keuze voor aanvang van een procedure eerst schriftelijk bevestigt aan de consument. Tevens moet in de algemene voorwaarden zijn opgenomen dat de consument – na de mededeling door de aannemer – een maand de tijd heeft om alsnog voor geschilbeslechting door de gewone rechter te kiezen. Maakt de consument geen keuze, dan kan de zaak aan de Raad van Arbitrage voor de Bouw worden voorgelegd.
De AVA 2013 voldeden niet aan deze eisen en daarom zijn zij in december 2014 aangepast. De naam is echter niet gewijzigd en dit kan tot verwarring leiden.
TIP
Zorg dat u de laatste versie van de AVA 2013 op de overeenkomst van toepassing verklaart. Dit kunt u doen door in uw offerte op te nemen: ‘op deze overeenkomst zijn de AVA 2013, herzien december 2014, van toepassing’. Stuur de (herziene) AVA 2013 altijd samen met de offerte mee naar de consument.
Denk er aan dat u in de toekomst een consument voorafgaand aan een procedure eerst meedeelt dat u het geschil bij de Raad van Arbitrage voor de bouw aanhangig wilt maken en geef de consument in die brief dan ook een bedenktijd van een maand en wijs de consument op de consequentie als hij geen keuze maakt.
Tot slot: als u de verkeerde AVA 2013 van toepassing verklaart of de consument voor het sluiten van de overeenkomst geen exemplaar van de herziene AVA 2013 verstrekt, kan dat ertoe leiden dat arbitrage niet mogelijk is.
Via de link hieronder kunt u de AVA 2013, versie december 2014, downloaden:
http://www.bouwendnederland.nl/download.php?itemID=1335452
N.B. de wet is uitsluitend van toepassing op consumentopdrachtgevers en dus niet op professionele opdrachtgevers.