Meerwerk en minderwerk: hoe zit dat?
Meerwerk houdt in dat er bijvoorbeeld meer werkzaamheden worden verricht of andere materialen worden gebruikt dan is afgesproken. Een bouwproject loopt vaak anders dan vooraf werd voorzien. Wanneer de aannemer meer werkzaamheden moet doen bovenop de afgesproken werkzaamheden, is er sprake van meerwerk. Een eenvoudig voorbeeld van meerwerk is wanneer de aannemer andere materialen moet toepassen of als de aannemer een schoorsteen moet metselen die niet op tekening staat. In de praktijk is het meerwerk vaak onderwerp van discussie.
Betalen voor meerwerk
Omdat er meer werkzaamheden worden gedaan dan in eerste instantie is afgesproken, moet er vaak extra worden betaald. Hierbij is het belangrijk dat de aannemer de opdrachtgever tijdig laat weten dat er extra kosten bijkomen door het extra uit te voeren werk. Dit betekent dat de aannemer een waarschuwingsplicht heeft. De aannemer moet de opdrachtgever er steeds op wijzen dat het uitvoeren van de gewenste toevoegingen of veranderingen gepaard gaan met een prijsverhoging. Alleen wanneer de opdrachtgever zelf kan begrijpen dat een extra werk voor een prijsverhoging zou zorgen, hoeft de aannemer niet te waarschuwen. De mate van deskundigheid van de opdrachtgever speelt hierbij een belangrijke rol.
Meerwerk schriftelijk vastleggen
Meerwerk hoeft wettelijk gezien niet schriftelijk te worden vastgelegd. Wij adviseren echter om extra werkzaamheden wel schriftelijk vast te leggen. In de praktijk zien wij regelmatig dat het meerwerk niet te bewijzen valt omdat er niets over is vastgelegd. De aannemer moet dan zonder een schriftelijke overeenkomst aantonen dat hij de opdrachtgever heeft gewaarschuwd voor extra kosten bij een aanvullende opdracht. Zonder zo’n schriftelijke overeenkomst kan maar zelden het bewijs volledig worden geleverd.
Heeft u vragen of hulp nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst!