Indeplaatsstelling: wat houdt dat in?
Indeplaatsstelling
Uw huurder wil zijn bedrijf verkopen aan een derde partij. Deze partij wil graag de huurovereenkomst voortzetten. De oorspronkelijke huurder kan vervolgens aan de rechter vragen om de derde partij in zijn plaats te stellen. Indien de rechter dit toestaat, moet u de huurovereenkomst onder dezelfde voorwaarden voortzetten met de nieuwe huurder.
Voor wie geldt de indeplaatsstelling?
Deze wettelijke regeling geldt alleen voor de zogenoemde 290-bedrijfsruimte. Dit zijn ruimtes die voor het publiek toegankelijk zijn, zoals winkels, horecagelegenheden, afhaal- en besteldiensten. Het gaat om ruimtes waar rechtstreeks producten worden verkocht of diensten worden geleverd. Indien u een kantoorruimte, loods of een andere soort ruimte verhuurt die niet toegankelijk is voor publiek, dan geldt deze wettelijke regeling niet. U kunt in dat geval niet via de rechter gedwongen worden om met een nieuwe huurder een contract te sluiten.
Voorwaarden indeplaatsstelling
De indeplaatsstelling maakt inbreuk op uw contractsvrijheid. U wordt immers gedwongen om een onbekende rechtspersoon als nieuwe huurder te accepteren. Om die reden moet een indeplaatsstelling wel aan enkele wettelijke voorwaarden voldoen:
- Het bedrijf van de huurder moet worden overgedragen aan de nieuwe huurder: Het bedrijf dat uw oorspronkelijke huurder had, moet worden overgedragen aan de nieuwe huurder. Zonder deze bedrijfsoverdracht is er geen indeplaatsstelling mogelijk. Het is niet voldoende wanneer bijvoorbeeld alleen de inventaris wordt verkocht. Ook moet de nieuwe huurder hetzelfde bedrijf als de oorspronkelijke huurder exploiteren. Wanneer uw huurder een kledingzaak heeft, kan er geen indeplaatsstelling plaatsvinden als de nieuwe huurder een boekhandel wil beginnen in uw pand.
- De huurder moet een zwaarwichtig belang hebben bij de overdracht: De oorspronkelijke huurder moet zwaarwegende belangen hebben. Bijvoorbeeld wanneer uw huurder de pensioensgerechtigde leeftijd heeft bereikt. Of wanneer uw huurder ziek is. Ook zuiver financiële belangen kunnen voldoende zwaarwichtig zijn dat de rechter een indeplaatsstelling goedkeurt.
- De nieuwe huurder moet voldoende waarborg stellen: De nieuwe huurder moet voldoende waarborg stellen voor het nakomen van de huurovereenkomst en dat er een behoorlijke bedrijfsvoering gevoerd kan worden. Deze waarborgen beschermen u als verhuurder tegen de nieuwe huurder die u niet kent. Indien de nieuwe huurder bijvoorbeeld niet kan aantonen dat zijn jaarstukken op orde zijn of wanneer de nieuwe huurder geen ondernemingsplan heeft voor de toekomst, kan dat voor een rechter reden zijn om de inplaatsstelling te weigeren. Het is dan namelijk de vraag of de nieuwe huurder wel de huur kan betalen tijdens de contractperiode.