Huurovereenkomst bedrijfsruimte opzeggen
Wilt u uw huurovereenkomst van uw bedrijfsruimte opzeggen? Dan is het belangrijk om te weten tot welke categorie de bedrijfsruimte hoort. Dit heeft namelijk invloed op de mate van huurbescherming die uw huurder heeft. Hieronder leest u meer over de huur van verschillende soorten ruimtes en welke huurbeschermingsregels hierbij horen:
- Winkel- of middenstandsbedrijfsruimte: Dit zijn ruimtes die voor het publiek toegankelijk zijn en waar een product of dienst wordt geleverd. Onder deze ruimtes vallen winkels, horeca, benzinepompen, ambachtsbedrijven, afhaaldiensten of hotel. Deze categorie kent een vergaande huurbescherming. In principe geldt er een wettelijke huurtermijn van vijf + vijf jaar. De verhuurder kan de overeenkomst niet tussentijds opzeggen. Ook na afloop van de 2 termijnen van vijf jaar eindigt de huur niet automatisch. De verhuurder moet de huur opzeggen. Opzeggen kan slechts vanwege een beperkt aantal redenen opzeggen. Als de huurder niet met de opzegging instemt, moet de verhuurder de rechter toestemming vragen voor de opzegging. Alleen voor een huurcontract dat 2 jaar of korter duurt gelden de strenge huurbeschermingsbepalingen niet.
- Overige bedrijfsruimte: Onder deze categorie vallen kantoorruimtes. Bij deze ruimtes is er geen sprake van huurbescherming. Verhuurders van overige bedrijfsruimtes kunnen de huurovereenkomst beëindigen door de overeenkomst op te zeggen. De huurder heeft in dat geval wel een ontruimingsbescherming. Dit betekent dat de huurder de rechter kan verzoeken om een verlenging van de ontruimingstermijn.
Problemen bij het opzeggen van de huurovereenkomst
In niet alle gevallen verloopt het opzeggen van het huurcontract vlekkeloos. Soms is er sprake van een huurder die zijn huur niet betaald en wilt u om die reden de overeenkomst opzeggen. Daarbij wilt u natuurlijk de huurachterstand alsnog betaald krijgen. Maar ook wanneer er geen sprake is van een huurachterstand kan het opzeggen van de huurovereenkomst problemen opleveren. U verwacht van de huurder dat deze de bedrijfsruimte in dezelfde staat terugbrengt. Dit is echter niet altijd het geval, bijvoorbeeld omdat het een rotzooi in het pand is. In dat geval kunt u de schade verhalen op de huurder.
Bent u verhuurder en heeft u vragen over uw rechtspositie? Wij zetten graag onze kennis en ervaring in om ervoor te zorgen dat uw huurovereenkomst wordt beëindigd en dat een eventuele huurachterstand wordt betaald.