Het huurrecht kent verschillende huurregimes voor bedrijfsruimte.
In de praktijk merken wij vaak dat voor partijen niet duidelijk is welk huurregime van toepassing is op de verhuurde ruimte en evenmin welke huurbeschermingsregels daarbij horen. Reden om de regels in deze nieuwsbrief eens kort op een rijtje zetten.
De eerste categorie bedrijfsruimte wordt vaak aangeduid met winkel- of middenstandsbedrijfsruimte. Dit zijn ruimten die voor het publiek toegankelijk zijn en waar rechtstreeks een product of dienst geleverd wordt. Onder deze bedrijfsruimte vallen onder meer: winkels, horeca, benzinepompen, ambachtsbedrijven, afhaaldiensten of hotels. Deze categorie kent een vergaande huurbescherming. Zo geldt er in principe een wettelijke huurtermijn van vijf + vijf jaar, waarbij de verhuurder tussentijds de overeenkomst niet kan opzeggen en na het verloop van termijnen van vijf jaar, maar op een beperkt aantal gronden kan opzeggen. Bij deze opzegging is bovendien een tussenkomst van de rechter vereist. De enige uitzondering daarop is een huurcontract dat is aangegaan voor de duur van twee jaar of korter. Een dergelijk contract biedt meer vrijheid voor de verhuurder.
De tweede categorie, overige bedrijfsruimte, ook wel kantoorruimte genoemd, kent deze huurbescherming niet. Verhuurders van overige bedrijfsruimten kunnen de huurovereenkomst beëindigen door opzegging voor een in de overeenkomst bepaald tijdstip. De huurder heeft in dat geval wel een ontruimingsbescherming, hetgeen betekent dat hij de rechter kan verzoeken om een verlenging van de ontruimingstermijn.
Bent u verhuurder of huurder en heeft u vragen over uw rechtspositie? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.