Door: mr. Suzanne van Loon
Wanneer met een gemeente wordt onderhandeld over bijvoorbeeld de aan- of verkoop van grond, wordt in de daaruit voortvloeiende overeenkomst vaak een
goedkeuringsvoorbehoud opgenomen. goedkeuringsvoorbehoud houdt niet meer in dan dat de overeenkomst wordt gesloten onder voorbehoud van goedkeuring van het college van Burgemeester en Wethouders.
De rechtbank Arnhem heeft in juni 2011 een uitspraak gedaan omtrent de werking van een dergelijk voorbehoud tussen partijen. In deze zaak waren na uitvoerige besprekingen en onderhandelingen een tweetal conceptovereenkomsten ter zake de aan- en verkoop van grond tussen een particulier en een gemeente tot stand gekomen. Wegens onder meer gewijzigd beleid ten aanzien van de ruimtelijke ontwikkelingen besloot het college echter niet over te gaan tot ondertekening van de overeenkomsten. De particulier kon zich daarmee niet verenigen en vorderde zodoende bij de rechtbank nakoming van de overeenkomst dan wel vergoeding van de geleden schade.
De particulier kreeg echter nul op zijn rekest. Beide vorderingen werden afgewezen. De rechtbank oordeelde dat de betrokken gemeente met een beroep op het goedkeuringsvoorbehoud van de tot stand gekomen overeenkomst kon afzien. Met het opnemen van een expliciet goedkeuringsvoorbehoud verwerft de gemeente zich dus veel ruimte om in een laat stadium alsnog onder de overeenkomst uit te kunnen.
De volledige uitspraak is te raadplegen op www.rechtspraak.nl onder LJN BQ 8630.