Goed en deugdelijk werk door de aannemer
“Goed en deugdelijk werk” is een kwaliteitsnorm waaraan elke aannemer moet voldoen. Naast de verplichtingen die in het bestek staan, de NEN-normen, verwerkingsvoorschriften en werkwijzen waar de aannemer aan moet voldoen, moet er ook altijd goed en deugdelijk werk worden afgeleverd. Pas wanneer een werk voldoet aan de eisen van goed en deugdelijk werk, kan het werk worden opgeleverd.
Wat is goed en deugdelijk werk?
De norm “goed en deugdelijk werk” staat nergens omschreven. Om die reden is deze norm vaak onderwerp van discussie bij de rechter. Deze beslist dan of er sprake is van goed en deugdelijk werk. Wat goed en deugdelijk is, is per geval verschillend en hangt af van de omstandigheden. Zo kan goed en deugdelijk werk anders zijn bij een renovatie dan wanneer er sprake is van nieuwbouw. Ook de functie van een gebouw is van invloed op de vraag of het werk goed en deugdelijk is. Om te beoordelen of het goed en deugdelijk werk is, kijkt de rechter naar de toegepaste bouwstoffen, de functionele en de esthetische aspecten van een gebouw.
Voorbeelden van ondeugdelijk werk
Wanneer is iets dan ondeugdelijk werk? Hieronder een aantal voorbeelden:
- Een toiletdeur met een slot en sleutel in plaats van een vrij/bezet slot;
- Ramen die niet op een eenvoudige en veilige wijze kunnen worden gereinigd;
- Luidruchtige verlichtingsdimmers in de slaapkamer;
- Te veel kleurverschil in het metselwerk.
Meer dan goed en deugdelijk werk
Als een opdrachtgever méér verlangt dan goed een deugdelijk werk, dan oordeelt de rechter dat de opdrachtgever dat specifiek met de aannemer moet afspreken. Bijvoorbeeld als de opdrachtgever een zeer vlakke vloer wil dan moet hij dat in de overeenkomst vastleggen. Overigens past de rechter die norm dan uitsluitend toe op de vlakheid van de vloer. Voor de overige eigenschappen van de vloer – bijvoorbeeld de breedte van de voegnaden – geldt gewoon de eis van goed en deugdelijk werk, tenzij ook daarover dus specifieke afspraken zijn gemaakt.