
mr. J.P.H. Willems
Inmiddels is er meer duidelijkheid over de strengere geluidsnormen voor warmtepompen en airco’s. De nieuwe geluidsnormen worden vastgelegd in het Bouwbesluit. Naar aanleiding van onderzoek van het Akoestisch adviesbureau LBP SIGHT is de geluidsnorm vastgesteld op 40 dB. Dit houdt in dat buitenunits maximaal 40 dB geluid mogen veroorzaken, gemeten vanaf de erfgrens.
De eisen voor bijna energie neutrale gebouwen (BENG), brengen met zich mee dat er steeds vaker warmtepompen bij woningen worden geplaatst. De buitenunits voor dergelijke warmtepompen (maar ook voor airco’s), produceren veel geluid.
Om geluidsoverlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken, zijn er geluidsnormen ontwikkeld waaraan de buitenunits van warmtepompen en airco’s moeten voldoen. In deze blog leest u wat deze geluidsnormen inhouden, wanneer de eisen ingaan en in welke gevallen ze van toepassing zijn.
Nieuwe geluidsnormen
De nieuwe geluidsnormen worden vastgelegd in het Bouwbesluit. Naar aanleiding van onderzoek van het Akoestisch adviesbureau LBP SIGHT is de geluidsnorm vastgesteld op 40 dB. Dit houdt in dat buitenunits maximaal 40 dB geluid mogen veroorzaken, gemeten vanaf de erfgrens.
Hoever de buitenunit van de erfgrens moeten worden geplaatst, wordt niet in het Bouwbesluit opgenomen. Dit is namelijk afhankelijk van het feit hoeveel geluid de buitenunit produceert. Hoe meer dB een buitenunit produceert, hoe verder deze van de erfgrens af zal moeten worden geplaatst. Het meetpunt voor de geluidsnorm van 40 dB ligt immers op de erfgrens.
Wanneer gaan de nieuwe geluidsnormen in?
Al eerder plaatsten we op de website een blog over de geluidseisen. Klik hier als u meer daarover wilt lezen. De inwerkingtreding werd toen nog uitgesteld van 1 januari 2020 naar 1 januari 2021. Inmiddels is deze termijn nogmaals uitgesteld naar 1 april 2021. De reden hiervoor is dat de bouw- en installatiesector meer tijd wordt gegund om te voldoen aan de nieuwe geluidsnormen.
Hoewel de eisen nog niet in werking zijn getreden, worden handhavingsverzoeken in sommige gevallen toch al beoordeeld aan de nieuwe wetgeving. Bij de beoordeling of sprake is van onrechtmatige hinder, veroorzaakt door de buitenunit van een warmtepomp of airco, wordt de norm van 40 dB al meegewogen.
In welke gevallen moeten de nieuwe geluidsnormen worden toegepast?
De nieuwe geluidsnormen zijn in principe alleen van toepassing op nieuwe situaties. Dit betekent dat de geluidseisen moeten worden aangehouden in het geval waarin een nieuw bouwwerk met een buitenunit wordt gerealiseerd. Daarnaast gelden de nieuwe geluidsnormen bij het gedeeltelijk vernieuwen, veranderen of vergroten van een bouwwerk. Dit betekent dat wanneer een warmtepomp wordt geplaatst bij een bestaande woning, er ook moet worden voldaan aan de nieuwe geluidsnorm.
Voor bestaande installaties geldt dat hieraan geen nieuwe geluidsnormen worden gesteld in het Bouwbesluit. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat gemeenten op basis van artikel 13 van de Woningwet ook bij bestaande situaties hogere eisen kunnen opleggen. In de meeste Algemene Plaatselijke Verordeningen (APV) is opgenomen dat installaties geen hinder voor omwonenden mogen veroorzaken. De verwachting is dat gemeentes bij het definiëren van het begrip hinder en/of bij het ontwikkelen van een toetsingskader voor bestaande installaties, zullen aansluiten bij bovengenoemde normen. De geluidsnormen zijn via deze weg dan alsnog van toepassing op bestaande installaties.
Hebt u last van de buitenunit van een warmtepomp of airco, bent u zelf eigenaar van een buitenunit of bent u voornemens een buitenunit aan te laten sluiten?
Wij weten wat uw rechten zijn. Wij zetten graag onze kennis en ervaring in om u te helpen.
Jill Willems