Al eerder schreef ik een blog over een boete die was opgelegd door de Inspecteur van het Ministerie SZW.
Een opgelegde boete bij een bedrijfsongeval wordt gebaseerd op een rapport van een Inspecteur van het Ministerie SZW die ter plaatse een onderzoek instelt naar het bedrijfsongeval.
Casus
Een klant van mij werd geconfronteerd met een bedrijfsongeval waarbij aan hem een boete werd opgelegd van € 18.000. Mijn klant vroeg mij om te bekijken of er nog wat te doen was aan deze hoge boete.
Na lezing van het rapport, kreeg ik de indruk dat de inspecteur eerst een conclusie had getrokken en vervolgens alleen de getuigen had geciteerd die zijn visie bevestigden. Dit was eigenlijk alleen het slachtoffer zelf, die beweerde dat hij precies had gewerkt volgens de instructie en nooit eerder met de betreffende machine had gewerkt.
Aangezien de andere getuigen de visie van het slachtoffer niet bevestigden en het slachtoffer intussen een forse claim had ingediend bij mij klant, was er alle reden voor nader onderzoek. Hierbij bleek mij dat het slachtoffer wel degelijk een relevante opleiding had gehad, ervaring had met de machine en ook nog eens uitgebreid was geïnstrueerd door zijn leidinggevende. Als klap op de vuurpijl bleek dat de inspecteur wel ter plaatse was geweest, maar geen volledig onderzoek had verricht. Mijn klant had de toestand na het ongeval direct ‘bevroren’ zodat de toedracht van het ongeval duidelijk kon worden vastgesteld en gefotografeerd. Echter, ook hiervan was in het rapport van de inspecteur niets terug te vinden.
Bezwaar tegen opgelegde boete
Gezien de vraagtekens die konden worden gezet bij het onderzoek van de inspecteur, heb ik bezwaar gemaakt tegen de opgelegde boete. Hierbij hielp dat wij op kantoor voldoende kennis hebben van het bestuursrecht want formeel is er sprake van een “bestuurlijke boete”. Mijn kennis uit het verleden van het strafrecht kwam mij in dit geval goed van pas omdat in een strafzaak ook steeds het politierapport de basis is voor het strafdossier.
Hoorzitting
Uiteindelijk werd er een hoorzitting gehouden op het ministerie waarbij wij de machine en een voorbeeld van een werkstuk meenamen, zodat wij konden toelichten wat naar ons oordeel de oorzaak van het ongeval was geweest of in ieder geval dat het ongeval een andere oorzaak kon hebben dan de veronderstelling van de inspecteur.
Beslissing
Uiteindelijk was de bezwaarcommissie het met ons eens dat de toedracht van het bedrijfsongeval onvoldoende was vastgesteld en dat er dus geen reden was voor een boete. De boete werd daarop teruggestort aan mijn klant.
Gebleken is dat het dus wel degelijk loont om een inspectierapport goed onder de loep te nemen en bezwaar te maken als de indruk bestaat dat de conclusie niet voldoende is gefundeerd door de feiten.
Heeft u te maken met een opgelegde boete? Bel ons dan; wij staan voor u klaar!