Door: mr. Suzanne van Loon
Krijgen we ook dit jaar weer volop vorst en sneeuw? De tijd zal het moeten leren. De winter is in ieder geval al wel voelbaar op komst. De auto moet ’s ochtends gekrabd worden en op de fiets zijn handschoenen niet overbodig. In bijna geen enkele andere sector zijn de winterse omstandigheden zo van invloed op de werkzaamheden als in de bouw. Bij winterweer kan het werk zelfs volledig stil komen te liggen. Voor u als ondernemer in de bouw is het daarom van belang te weten binnen welke kaders u in geval van winterweer moet handelen.In de cao voor de bouwnijverheid staan de rechten en plichten van werkgevers en werknemers als het gaat om zogenoemde ongunstige weersomstandigheden. Het uitgangspunt is dat de werkgever en de werknemer in redelijk overleg bepalen of de werkzaamheden al dan niet verricht kunnen worden. Komen de werkgever en de werknemer er samen niet uit, dan mag de werknemer onder bepaalde omstandigheden zelf beslissen het werk neer te leggen. Er moet dan sprake zijn van een of meer van de volgende situaties:
- Een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius of lager;
- Rijwegen/looppaden verkeren in niet begaanbare staat;
- Winter-/doorwerkkleding niet ter beschikking is gesteld;
- Op de werkplek ligt sneeuw die niet eenvoudig is te verwijderen.
Indien door de weersomstandigheden niet kan worden gewerkt, is de werkgever wel verplicht het loon van de werknemer door te betalen. Ontslag wegens onvoldoende of geen werk is in deze periode niet mogelijk. Wel kan de werkgever de werknemer verplichten vervangend binnenwerk te doen. Het moet daarbij wel gaan om bouw- en functiegerelateerde werkzaamheden.
Het winterweer kan aldus een behoorlijke impact hebben op uw bouwonderneming. Vanwege de crisis is daarom sinds 10 november jl. voorzien in een tijdelijke vorst-ww regeling. Na 22 vorstdagen – deze behoeven niet aaneengesloten te zijn – kan de werknemer op grond van deze regeling bij het UWV een ww-uitkering aanvragen. De werkgever dient deze ww-uitkering aan te vullen tot 100%. Op deze manier wordt de werkgever dus gecompenseerd in zijn loonkosten.
Voor nadere informatie of vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met een van onze arbeidsrecht-collega’s, mr. Willem Balkenende of mr. Sander Leeman.