
mr. I.C.M. Janssen
Al eerder schreef ik over de casus waarin de Advocaat-Generaal Wattel een advies aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over het vertrouwensbeginsel heeft uitgebracht.
Dat advies werd in maart 2019 uitgebracht.
mr. I.C.M. Janssen
Al eerder schreef ik over de casus waarin de Advocaat-Generaal Wattel een advies aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over het vertrouwensbeginsel heeft uitgebracht.
Dat advies werd in maart 2019 uitgebracht.
mr. I.C.M. Janssen
Een probleem met de buren komt in het omgevingsrecht vaak voor.
Het kan daarbij gaan om een aanbouw waardoor het uitzicht of de lichtinval wordt belemmerd, een hoge schutting die zonder overleg op de erfgrens is geplaatst of het kappen van een boom.
Soms is het niet mogelijk om in onderling overleg tot een oplossing te komen. In dat geval moet er een rechter aan te pas komen om te beslissen wie er in zijn recht staat. Bij de bestuursrechter komt dan aan de orde of bijvoorbeeld de wettelijke regels van het burenrecht in de weg staan aan de verlening van een omgevingsvergunning.
mr. I.C.M. Janssen
Een warmtepomp of airco die buitenshuis staat, mag straks niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken bij de woning van de buren.
De overheid wil deze eis in het Bouwbesluit gaan vastleggen. De eis komt voort uit klachten van geluidsoverlast van omwonenden.
Op dit moment zijn er nog geen normen opgenomen in het Bouwbesluit, zodat er weinig tegen de geluidsoverlast kan worden ondernomen.
mr. I.C.M. Janssen
De Advocaat-Generaal Wattel vindt in zijn advies
van 20 maart 2019 van wel!!
Casus
Een bewoonster in Amsterdam moet het dakterras van de gemeente verwijderen, omdat zij hiervoor geen vergunning heeft. Volgens de bewoonster hebben de bouwinspecteur en andere ambtenaren van de gemeente echter toegezegd dat zij voor de aanleg van het dakterras geen vergunning nodig had. Ook heeft de gemeente volgens haar beloofd niet tegen het dakterras te zullen optreden.
Planschade is een schade die u lijdt doordat uw woning minder waard is geworden. Dat kan bijvoorbeeld ontstaan als er in uw directe omgeving, in afwijking van het geldende bestemmingsplan, een snelweg wordt aangelegd of een woonwijk wordt gebouwd.
Op 5 september 2018 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak gedaan over het bestemmingsplan Veghel-West Rembrandtlaan te Veghel.
Wanneer een burger of een bedrijf een omgevingsvergunning aanvraagt bij de gemeente, moet zij hiervoor een vergoeding (leges) aan de gemeente betalen.
In de wet is vastgelegd dat een gemeente deze leges niet mag heffen en invorderen als de vergunning is gebaseerd op een bestemmingsplan dat ouder is dan 10 jaar. Lang is onduidelijk geweest hoe de wet moest worden uitgelegd.
Het bestemmingsplan ‘Afronding Bunderse Hoek 2016’ is vandaag door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State geheel van tafel geveegd. Namens de bewoners heb ik bezwaar gemaakt tegen dit bestemmingsplan en het bezwaar is gegrond verklaard en dus is het bestemmingsplan vernietigd.
Sinds 2012 staat in de wet dat gemeenten bij een nieuwe stedelijke ontwikkeling zuinig moeten omgaan met de ruimte. Gemeenten moeten sindsdien eerst binnen het bestaande stedelijk gebied bouwen.
Al eerder schreef ik een blog over een boete die was opgelegd door de Inspecteur van het Ministerie SZW.
Wanneer u de wet overtreedt, kan de gemeente of een andere overheidsinstelling u een zogenaamde ‘last onder dwangsom’ opleggen. Ik geef een voorbeeld om uit te leggen wat een last onder dwangsom is.
Al eerder schreef ik een blog over de legeskosten. De Rijksoverheid heeft hieraan ook een nieuwsbericht gewijd.
Elke gemeente kan zelf haar tarieven vaststellen en er is geen sprake van een landelijk tarief. Wanneer u een vergunning aanvraagt om te bouwen, moet u ‘bouwleges’ betalen.
De Raad van State heeft uitspraak gedaan in de voorlopige voorziening die door Ingrid Janssen namens de omwonenden van de Bunderse Hoek is gevraagd.
Laatst kwam een klant bij mij omdat zijn buurman sinds kort zijn uitweg over de grond van de buurman belemmerde. Volgens mijn klant was er echter sprake van een erfdienstbaarheid van weg. Zo’n erfdienstbaarheid geeft iemand het recht om een stuk grond van een ander te gebruiken als uitweg naar de openbare weg. Een erfdienstbaarheid is vastgelegd in een notariële akte en wordt ook bij het Kadaster ingeschreven.
In 2015 is voor 53.500 nieuwe woningen een bouwvergunning verleend, aldus recente cijfers van het CBS. Dat is een groei van het aantal verleende bouwvergunningen. De toename deed zich voor in zowel de koop- als de huursector en bij alle opdrachtgevercategorieën. Alleen in de provincie Groningen liep het aantal vergunningen terug.
Ook de Eerste Kamer heeft de nieuwe Omgevingswet aangenomen. De Omgevingswet zal waarschijnlijk begin 2018 in werking treden. De Omgevingswet geeft één set met regels voor alle activiteiten in de fysieke leefomgeving. Op dit moment staan deze regels versnipperd in meerdere wetten. Voor de praktijk is dit een verbetering. Maar let op: de rechtsbescherming voor de burger zal verslechteren.
Bij een bedrijfsongeval loopt u als werkgever een grote kans dat u naast de onrust en het verdriet wordt geconfronteerd met een zeer aanzienlijke boete. Deze boete is voor een middelgroot bedrijf na een ongeval met blijvend letsel zo maar € 18.000,00. De beleidsregel is per 1 oktober 2015 gewijzigd. Hieronder licht ik de wijziging toe.
In mijn vorige blog lichtte ik toe wat een bestemmingsplan is en op welke wijze de gemeente een bestemmingsplan vaststelt. Ook gaf ik aan dat het erg belangrijk is om eventuele bezwaren tegen het ontwerpbestemmingsplan binnen de wettelijke termijn van zes weken bij de gemeente kenbaar te maken. Gebeurt dit niet binnen de termijn, dan kan later geen beroep worden aangetekend tegen het vastgestelde bestemmingsplan.
Vaststellen van een bestemmingsplan
De gemeente is verplicht elke tien jaar een nieuw bestemmingsplan vast te stellen. In een zo’n plan legt de gemeente vast welke functies (wonen, bedrijven, etc.) in een bepaald gebied van de gemeente zijn toegestaan en welke bouwvoorschriften (maatvoering, bouwvlak, etc.) daar gelden.