Elke gemeente kan zelf haar tarieven vaststellen en er is geen sprake van een landelijk tarief. Wanneer u een vergunning aanvraagt om te bouwen, moet u ‘bouwleges’ betalen.
Uit recente uitspraken van rechters blijkt dat de gemeente geen leges mag heffen als het bestemmingsplan ouder is dan 10 jaar. De situatie is als volgt.
Bestemmingsplan
In de Wet op de ruimtelijke ordening is bepaald dat een bestemmingsplan elke 10 jaar opnieuw moet worden vastgesteld. Ook kan de gemeenteraad besluiten om de periode van 10 jaar te verlengen. Als de gemeenteraad niet op tijd het bestemmingsplan opnieuw vaststelt of de periode heeft verlengd, mag de gemeente geen bouwleges opleggen.
Hoewel het op grond van de Wet op de ruimtelijke ordening bij een verouderd bestemmingsplan niet is toegestaan om bouwleges te heffen, werd dit in de praktijk toch vaak gedaan, zeker wanneer een burger of een bedrijf naast een vergunning om te bouwen bijvoorbeeld ook een sloopvergunning of een vrijstelling van het bestemmingsplan nodig had. Deze gemeenten hebben er bij diverse rechters voor gepleit dat zij in die gevallen toch bouwleges mochten heffen.
Arrest van het Gerechtshof
Bij arrest van 1 november 2016 heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een streep door deze handelwijze van gemeenten gehaald. Wilt u het arrest eens lezen? Klik dan hier.
Het loont dus om te kijken naar de datum van de vaststelling van het bestemmingsplan. Is het een bestemmingsplan dat ouder is dan 10 jaar? Dan hoeft u dus geen bouwleges te betalen.
Heeft u te maken met onterecht opgelegde bouwleges? Vanzelfsprekend kunnen wij u in zo’n geval adviseren en ook bijstaan in uw verweer bij de gemeente over deze onterecht opgelegde bouwleges. Neem gerust contact met ons op.
Feb-2017
Ingrid Janssen
Update!
Op 17 november 2017 heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan over de legessancties. In mijn blog ‘Legessanctie: de Hoge Raad geeft eindelijk duidelijkheid’ leg ik de casus uit. Voor meer informatie, klik dan hier.