Bij een bedrijfsongeval loopt u als werkgever een grote kans dat u naast de onrust en het verdriet wordt geconfronteerd met een zeer aanzienlijke boete. Deze boete is voor een middelgroot bedrijf na een ongeval met blijvend letsel zo maar € 18.000,00. De beleidsregel is per 1 oktober 2015 gewijzigd. Hieronder licht ik de wijziging toe.
Het doel van de wetgeving is dat de kans op ongevallen wordt geminimaliseerd en dat werkgevers maatregelen nemen om dit doel te bereiken. Daarom bestond tot 1 oktober 2015 de beleidsregel dat een lagere of geen boete werd opgelegd als de werkgever na het bedrijfsongeval maatregelen had genomen om een bedrijfsongeval in de toekomst te voorkomen Deze beleidsregel is nu geschrapt, maar het is de vraag hoe de rechter dit zal beoordelen.
In de beleidsregel die tot 1 oktober 2015 gold, was een artikel opgenomen waarin werd bepaald dat de boete werd verlaagd als de werkgever aantoonde dat hij:
- naar aanleiding van het ongeval de risico’s heeft geïnventariseerd en een veilige werkwijze heeft geformuleerd;
- voldoende instructies heeft gegeven zodat de veilige werkwijze wordt gevolgd;
- voldoende toezicht houdt op de naleving.
De verlaging van de boete verliep in stappen van 33% waarbij de mogelijkheid bestond dat geen boete werd opgelegd als aan alle drie de vereisten was voldaan. Er zat echter een adder onder het gras. Als niet geheel aan de eerste eis was voldaan, dan kwam men niet toe aan de tweede stap voor verlaging. Kon dus een werkgever niet aantonen dat hij een inventarisatie had gemaakt, maar was wel een veilige werkwijze geformuleerd met voldoende instructies en toezicht? Dan werd dus toch de volledige boete opgelegd.
Dit achtte de rechter niet redelijk. Hij oordeelde dat er reden was voor verlaging van de boete als er maatregelen waren genomen waardoor de kans op een bedrijfsongeval werd verkleind, ook als niet precies aan formele eisen was voldaan. Dit was een aanmoediging aan de minister c.q. de arbeidsinspectie om het beleid soepeler tot te passen. In plaats daarvan besloot de minister de regeling te schrappen. Het is echter mijn verwachting dat de rechter nog steeds een lagere boete zal opleggen als hem blijkt dat er maatregelen zijn genomen ter voorkoming van een volgend bedrijfsongeval.
Het is dus mijn uitdrukkelijke advies om na een bedrijfsongeval onmiddellijk een gespecialiseerd bureau in de arm te nemen om maatregelen te formuleren om de kans op bedrijfsongevallen in de toekomst te verlagen, waarbij de werknemers nieuwe instructies krijgen en er toezicht wordt gehouden op de naleving van die nieuwe instructies. Wordt u dan alsnog geconfronteerd met een hoge boete van de minster c.q. de arbeidsinspectie, dan kunt u contact met ons opnemen voor het indienen van een bezwaarschrift. Hoewel de matigingsgronden uit de beleidsregel zijn geschrapt, zien wij nog wel degelijk mogelijkheden bezwaar te maken tegen een opgelegde boete. Neemt u in zo’n geval gerust contact met ons op.
Sander Leeman
8 december 2015