Een bestemmingsplan: wat houdt dat in?
In een bestemmingsplan legt de gemeente vast welke functies (wonen, bedrijven, etc.,) in een bepaald gebied van de gemeente zijn toegestaan en welke bouwvoorschriften (maatvoering, bouwvlak, etc.) daar gelden. De gemeente is verplicht elke 10 jaar een nieuw bestemmingsplan vast te stellen.
Voordat een gemeente een nieuw bestemmingsplan vaststelt, maakt zij eerst een ontwerp van dat plan bekend; een zogenaamd ontwerpbestemmingsplan. Vervolgens kan iedereen binnen zes weken zijn bezwaren (formeel heet dat: zienswijzen) tegen het ontwerp naar voren brengen. De gemeente beoordeelt of de zienswijzen tot een aanpassing van het plan moeten leiden. Vervolgens stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan vast.
Oneens met het vastgestelde bestemmingsplan?
Degenen die het niet eens is met het vastgestelde bestemmingsplan, kan een beroepprocedure starten bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit kan echter alleen wanneer er eerder ook al een zienswijze tegen het ontwerp is ingediend. Ook moet diegene een belanghebbende zijn.
Wilt u bezwaar maken tegen een bestemmingsplan?
Als u bezwaar wilt maken tegen een bestemmingsplan dan is het allereerst erg belangrijk om tegen het ontwerpbestemmingsplan al een zienswijze in te dienen. Daarnaast is het essentieel om dit binnen de wettelijk termijn van 6 weken te doen omdat uw zienswijze anders buiten beschouwing blijft. Ook de rechter zal uw bezwaren dan niet inhoudelijk behandelen. Verder moet u belanghebbende zijn. Of u als belanghebbende wordt gezien hangt af van diverse criteria. U bent bijvoorbeeld belanghebbende als uw grond in het gebied ligt waarvoor het nieuwe bestemmingsplan is vastgelegd.
Bent u het niet eens met het nieuwe bestemmingsplan; dan kunnen wij voor u gefundeerde zienswijzen indienen en uw belangen behartigen bij de rechter. Wij geven u vooraf altijd een eerlijk advies over uw kansen.
Bent u projectontwikkelaar en maken omwonenden bezwaar?
Mogelijk is de herziening van het bestemmingsplan mede uw initiatief. In dat geval kunnen wij beoordelen of de motivering voor de wijziging van het bestemmingsplan voldoende is onderbouwd zodat het plan de toets door de rechter doorstaat. Met onze jarenlange ervaring zijn wij u graag van dienst.
- Bestemmingsplan wijzigen โ werkwijze van de gemeente
- Beroep tegen een bestemmingsplan
- Het publiceren van onderzoeken bij de herziening van een bestemmingsplan
- Inperking geurcontour als gevolg van bestaande woningen
- Onderzoek naar alternatieven bij bestemmingsplannen
- Uitleg van artikel 6:13 van de Awb onder de Wabo
- Bestemmingsplan op aanvraag en termijnen
Referentie: Appellanten Bunderse hoek over Arpa Advocaten:
โTer zake deskundige advocaat welke steeds open staat voor inbreng van de klant om een nog beter eindresultaat te kunnen afdwingen.
Wij zijn uiterst tevreden over elk contact, de inzet bij de rechtszaak en de afhandeling van ons conflict met de gemeente. Alle aangeleverde input, het meedenken, het bezwarend materiaal van onze zijde werd beoordeeld en gebruikt waarmee de zaak gedegen voorbereid kon wordenโ.