Vaststellen van een bestemmingsplan
De gemeente is verplicht elke tien jaar een nieuw bestemmingsplan vast te stellen. In een zo’n plan legt de gemeente vast welke functies (wonen, bedrijven, etc.) in een bepaald gebied van de gemeente zijn toegestaan en welke bouwvoorschriften (maatvoering, bouwvlak, etc.) daar gelden.
Zienswijzen tegen het ontwerp bestemmingsplan
Voordat een gemeente een nieuw plan vaststelt, maakt zij eerst het ontwerpbestemmingsplan bekend. Vervolgens kan iedereen binnen zes weken zijn bezwaren (formeel: zienswijzen) tegen het ontwerp naar voren brengen, waarna de gemeente beoordeelt of de zienswijzen aanleiding geven tot een aanpassing van het plan. De gemeente beantwoordt deze zienswijzen in een zogenaamde zienswijzennota. Vervolgens stelt de gemeenteraad het plan β mede op basis van de zienswijzennota – al dan niet gewijzigd vast..
Beroep tegen het vastgestelde bestemmingsplan
Tegen het vastgestelde bestemmingsplan kan in beroep worden gegaan bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit is de hoogste rechter in Nederland die uitspraken doet over de meeste geschillen met de overheid.
Er gelden twee voorwaarden:
- Alleen een belanghebbende kan beroep aantekenen. Een belanghebbende is degene wiens belang rechtstreeks door het besluit wordt geraakt, bijvoorbeeld omdat hij zicht heeft op een nieuwe bouwontwikkeling of omdat zijn eigen bouwmogelijkheden worden beperkt.
- Alleen belanghebbenden die een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan hebben ingediend kunnen in beroep gaan. Wanneer het plan gewijzigd is vastgesteld, dan is de kring van personen die in beroep kunnen gaan groter. Ook degene wiens belang is geschaad door de gewijzigde vaststelling kan dan in beroep gaan tegen het bestreffende plan.
Aansprakelijk
Een burger die in beroep gaat tegen een bestemmingsplan is niet aansprakelijk voor de schade die de gemeente of een projectontwikkelaar mogelijk lijdt als gevolg van vertraging van de plannen. Ook wordt een burger niet in de proceskosten veroordeeld wanneer hij de procedure verliest.
Neem de termijnen goed in acht en dien zienswijzen in wanneer belangen door een bestemmingsplan worden geschaad.
Lees ook onze blog: Bestemmingsplan en bestuursrechter