Het gebruik van algemene voorwaarden levert in de praktijk regelmatig discussies op. Zijn de algemene voorwaarden tijdig overeengekomen? En zijn de algemene voorwaarden op de juiste manier ‘ter hand gesteld’? Deze vragen zijn van belang als u een beroep wilt doen op uw algemene voorwaarden.
In de praktijk blijkt dat met name het overhandigen van de algemene voorwaarden, ofwel de terhandstelling, vaak fout gaat. Voor dienstverleners is de wet op dit punt enkele jaren geleden versoepeld. Sinds de invoering van de Dienstenrichtlijn en aanpassing daardoor van het BW kan de dienstverlener volstaan met een duidelijke verwijzing naar zijn website. Niet alle dienstverleners lijken zich van deze mogelijk bewust.
Algemene voorwaarden
In uw algemene voorwaarden regelt u zaken die bij het sluiten van iedere overeenkomst van belang zijn. Denk daarbij aan afspraken over de betaling, levertijd, klachten, aansprakelijkheid, geschillen, etc. Als u algemene voorwaarden gebruikt, hoeft u over deze bepalingen niet bij iedere overeenkomst opnieuw te onderhandelen. Het zijn de zogenoemde ‘kleine lettertjes’ van het contract.
De wet bepaalt in hoofdlijnen dat u uw klant een redelijke mogelijkheid moet bieden om kennis te nemen van uw algemene voorwaarden. Aan deze informatieplicht is volgens de wet voldaan, wanneer u uw algemene voorwaarden ter hand heeft gesteld aan uw klant. Dit betekent dat u uw algemene voorwaarden feitelijk moet overhandigen of toesturen. Door de invoering van de Dienstenrichtlijn is het voor dienstverleners mogelijk te verwijzen naar de algemene voorwaarden op de website en is het feitelijk overhandigen of meesturen geen hard vereiste meer.
Dienstenrichtlijn
Welke dienstverlener kan gebruik maken van deze soepele wettelijke regeling? Het is van belang die vraag te beantwoorden, aangezien niet iedere dienstverlener die in het normale spraakgebruik als dienstverlener zou worden aangemerkt onder de werking van de Dienstenrichtlijn valt. De richtlijn definieert een dienstverlener als volgt:
“Iedere natuurlijke of rechtspersoon die, anders dan in loondienst, een economische activiteit verricht die gewoonlijk tegen vergoeding geschiedt.”
Dit is een definitie waar we niet eenvoudig mee uit de voeten kunnen. In algemene zin kan gesteld worden dat commerciële, zakelijke dienstverleners onder de werking van de richtlijn vallen. Voor de bouwgerelateerde praktijk kan daarbij gedacht worden aan architecten, adviseurs, makelaars, vastgoedmanagers en andere dienstverlenende partijen in de bouwsector.
Website
Als dienstverlener in de bouw mag u uw algemene voorwaarden dus gebruiken door te verwijzen naar uw website. Daarbij is wel van belang dat uw algemene voorwaarden gemakkelijk zijn te raadplegen op uw website. Verstop uw algemene voorwaarden dus niet, maar maak een duidelijk button of pagina aan. Verder adviseren wij om uw klanten niet alleen te verwijzen naar uw website, maar ook een hyperlink te sturen. Op die manier kan geen discussie ontstaan over de vindplaats van uw algemene voorwaarden. Ook moet u er voor zorgen dat uw algemene voorwaarden makkelijk kunnen worden gedownload en opgeslagen. Houdt u er tot slot rekening mee dat u als dienstverlener moet aantonen welke versie van de algemene voorwaarden ten tijde van het sluiten van de overeenkomst op uw website stonden? Als de inhoud van uw algemene voorwaarden verandert, administreer dit dan dus goed.
Twijfelt u of u als dienstverlener kunt volstaan met een verwijzing naar uw website? Neem dan gerust contact met ons op.
Suzanne van Loon
8 december 2015