ARPA β Advocaat voor bouwen en wonen is een advocatenkantoor dat is gespecialiseerd in vastgoed. We weten van de hoed en de rand als het gaat om vraagstukken over de aan- of verkoop van onroerend goed, lossen problemen voor of met een Vereniging van Eigenaren op en kennen de spelregels van de overheid.In onze praktijk adviseren wij onder meer met enige regelmaat buitenlanders met een tweede woning in Nederland. Bij de aankoop van een vakantiewoning komen immers veel juridische zaken kijken. Ook wanneer u al de trotse bezitter van een vakantiewoning bent, kunt u te maken krijgen met juridische problemen.
Op deze informatieve webpagina vindt u een antwoord op veelgestelde vragen.
Onze advocaten zijn gespecialiseerd in alle juridische aspecten rondom het kopen of hebben van recreatief vastgoed. Spreekt u Duits of Engels? Geen probleem; onze advocaten staan u in uw moedertaal te woord.
Ons kantoor is gevestigd te Veghel en maakt deel uit van de Bierens Group, een internationaal werkend incasso advocatenkantoor.
Heeft uw fiscale vraagstukken? Dan adviseren wij u contact op te nemen met een fiscalist.
Een vakantiewoning kopen
Wanneer u een vakantiewoning gaat kopen, moet u op een aantal zaken letten.
Bestemmingsplan
Een gemeentelijk bestemmingsplan kan een spelbreker zijn. Gemeenten in Nederland moeten in bestemmingsplannen vastleggen waarvoor grond en gebouwen mogen worden gebruikt en wat de bouwregels zijn. Als een woning in een bestemmingsplan is aangewezen als woning voor de bewoning door een gezin dan mag de woning niet voor recreatie worden gebruikt. Voor dit gebruik is een ontheffing van het bestemmingsplan en soms een vergunning nodig.
Huisvestingsverordening
Wilt u zoβn woning toch als vakantiewoning gebruiken, dan moet u hiervoor bij veel gemeenten, naast een ontheffing van het bestemmingsplan, ook een vergunning aanvragen. Dit geldt vooral voor gemeenten in populaire vakantiegebieden in Nederland. U moet dan denken aan de kustgebieden, Friesland en de Veluwe.Β De eis van een vergunning is vastgelegd in een gemeentelijke Huisvestingsverordening.
Overtreding bestemmingsplan en Huisvestingsverordening
Wanneer u een woning in strijd met de Huisvestingsverordening en het bestemmingsplan als vakantiewoning gebruikt, mag de gemeente tegen dat gebruik optreden. U moet er rekening mee houden dat de gemeente u dan – onder oplegging van een dwangsom – zal aanschrijven om dit gebruik te stoppen. Tegen dit besluit kunt u een bezwaarschrift indienen bij de gemeente. Indien dit niet het gewenste resultaat heeft, kunt u vervolgens in beroep gaan bij de rechter.
Schriftelijke koopovereenkomst
In Nederland is in de wet vastgelegd dat de koopovereenkomst tussen een verkoper en een particuliere koper (die niet handelt in de uitoefening van een bedrijf of beroep) schriftelijk moet worden vastgelegd. Nadat de koopovereenkomst door beide partijen is getekend, heeft de particuliere koper nog 3 dagen bedenktijd en mag hij de koopovereenkomst zonder opgave van reden in die periode ontbinden. Na deze periode mag de koopovereenkomst alleen nog worden ontbonden wanneer in de overeenkomst zelf nog ontbindende voorwaarden zijn vastgelegd (zoals bijvoorbeeld een financieringsvoorbehoud). Let op: aan een mondelinge overeenstemming over de koop/verkoop van een woning zijn partijen niet gebonden.
Verhuren van een vakantiewoning
Mogelijk wilt u de vakantiewoning ook verhuren. In Nederland is het echter zonder vergunning niet toegestaan een vakantiewoning permanent te bewonen. Een dergelijke vergunning wordt niet snel door een gemeente afgegeven. Een vakantiewoning mag in principe dus alleen voor kortdurend verblijf worden verhuurd. De gemeente kan tegen permanente bewoning optreden door het opleggen van een verbod. Volgt u dit verbod niet op, dan dient u een boete te betalen.
Erven van een woning
Na het overlijden van de eigenaar van de vakantiewoning valt de woning in de nalatenschap. Wanneer er meerdere erfgenamen zijn, dan erven zij de woning gezamenlijk. Er is dan sprake van een gemeenschappelijke eigendom. Als het de erfgenamen niet lukt om in onderling overleg tot een verdeling van de nalatenschap te komen, kan bij de Nederlandse rechter een verdeling van de vakantiewoning worden gevraagd. Er zijn dan meer mogelijkheden, zoals:
- de toedeling aan een erfgenaam onder uitkering van de overwaarde aan de andere erfgenamen;
- de toedeling aan meer erfgenamen onder uitkering van de overwaarde aan de andere erfgenamen;
- een verzoek tot medewerking aan de verkoop door alle erfgenamen onder verdeling van de opbrengst aan alle eigenaren.
De rechter kan dus uitkomst bieden als u er samen niet uitkomt. De procedure bij de rechter is heel laagdrempelig.
Staat het antwoord op uw vraag er niet bij?
Heeft u meer gedetailleerde vragen?
Natuurlijk geven wij u graag advies!
U kunt daarvoor het contactformulier invullen. We nemen dan snel contact met u op.
Liever persoonlijk contact? Neem gerust telefonisch contact met ons op.